Monthly Archives: November 2008

Cerita minggu ini dan minggu lepas…

Cerita minggu ini yang terbaharu ialah Afiq jatuh lagi… kali ni teruk sikit berdarah kat bahagian gusi.

Cerita lebih lanjut kat http://dianaajaq.blogspot.com

Nampak tak kat hidung tu melecet. Hero la katakan.

Cerita minggu lepas, jiran sebelah rumah pakcik Hasro meninggal dunia. Pergi dengan begitu cepat. Sampai kami jiran sebelah hingga hari ini terkejut dengan pemergiannya. Alkisahnya pakcik ni memang takda menunjukkan sakit-sakit tapi dengan tidak semena-mena pagi Khamis 20/11/08 arwah ada mengemaskan rumah sewa kerana ada orang nak sewa rumah tu. Bila balik dari mengemas arwah muntah dan terus dibawa ke hospital. Bila kat hospital dan buat rawatan arwah ada sakit jantung peringkat ke 3. Menurut cakap anak arwah, peluang untuk arwah hidup 50:50 dan arwah disahkan meninggal dunia pada 3.30 petang Khamis tu. sehari sebelum tu aku ada nampak arwah sedang bersihkan kolam dan sebelum tu aku ada komplain la sket sebab pasu dia masuk area umah aku. Dan dia dah alihkan dan bersihkan tempat dia letak pasu kawasan umah aku. Sampai hari ini bile aku tengok tanah yang dia dah bersihkan tu aku rasa haru dan sedih. Al-fatihah untuk arwah pakcik Hasro.

Sepanjang minggu lepas mama aku (MIL) masuk APSH sebab kaki bengkak. Kaki dia bengkak sejak raya haritu dan tak surut bengkak tu. dan bile refer kat ortopedik, kaki mama ada nanah dan perlu operate untuk buang nanah tu (minor operation). Sepanjang dia duduk kat wad APSH apa yang kami sekeluarga kesalkan, perkhidmatan nurse kat situ yang bagi aku kerja main-main. Ada satu pagi, bile nurse kat situ check darah mama dan didapati low sugar. Dia boleh bagi mama aku satu paket milo suh kacau sendiri. Bila low sugar mama aku tangan dia gigil-gigil macamana nak bancuh milo sendiri. Nasib baik time tu ada adik ipar aku. Banyak lagi la yang mengecewakan dengan mutu perkhidmatan nurse kat situ. kitaorang pon dah buat surat aduan tentana mutu perkhidmatan nurse kat situ. Lagi satu, aku tak tau la benda ni macam susah nak buat iaitu senyum. Rata-rata nurse kat situ masam je tak senyum. Senyum bukannya susah sangat pon kan. At least pesakit ni lapang la dada tengok senyuman walaupon tak boleh ubati sakit yang dialami oleh pesakit.

Advertisements

6 Komen

Filed under Macam-macam

Anak-anakku

Fakta benar mengenai Diha

dsc002022

1. Suka makan ais krim tak kire demam atau selsema (ikut perangai sapa le nih).

2. Sangat takut dengan kucing tapi ada anak patung karekter Tom peneman ketika tidur (apakah?).

3. Minum susu botol sebelum tidur (kalau takde ni tak leh tido kompem).

4. Sangat obses dengan toy masak-masak (hampir tiap-tiap hari aku kena jadi tester untuk masakkannya).

5. Menyebut bidanes iaitu petronas dan bekdanes iaitu Mc Donald tapi aku leh paham (terer kan aku).

6. Sangat suka ke Tumbletot.

7. Suka makan spagetti atau apa-apa yang bercirikan mee.

8. Selepas main dengan toy dia akan kemaskan termasuk kemaskan toy adiknya.

9. Sangat susah untuk mengambil gambar dia. gambar di atas tu pon diambil secara candid.

10. Akan menyambut hari lahir ke 4 tahun pada 6 disember 2008 dan akan ke sekolah tadika pada tahun hadapan (besar dah anak aku).

Fakta benar mengenai Afiq

afiq-muncung

1. Suka buat mulut seperti di atas.

2. Sudah pandai menagis ala-ala menjerit-jerit jika nak susu (alahai kalau susu tu boleh buat dlm masa 5 saat takpelah Afiq oiii).

3. Pandai menyusur bawah-bawah kerusi, meja. Takleh leka sekejab terus ada bawah meja.

4. Tidur sangat lasak. Malam posisi sopan pagi-pagi sudah posisi lain.

5. Gigi dah tumbuh 2 batang di bahagian bawah.

6. Dah start bagi makan makanan bayi dan makan dengan penuh selera (habis).

7. Sudah mula bercakap dengan bahasa sendiri.

8. Bangun malam sekali sahaja dan baru-baru ini bagun ketika jam 1.00 pagi. bagi susu dan apabila sudah kenyang letakkan kembali ke katilnya dan dia akan tidur nyenyak sehingga pagi (good boy).

9. Sangat susah nak buat dia ni ketawa terkekek-kekek. Senyum senang je.

10. Akan menyambut ulang bulan yang ketujuh pada 16 hb ini.

dsc00330

Yeay… nampak tak gigi saya?

10 Komen

Filed under Famili

Promosi sebelum iklan

Camner tajuk atas tu? takpelah kasi korang pikir la ye… Oklah apa yang aku nak promosi kat sini rumah apartment yang isteriku beli dan akan disewakan kepada sesiapa yang berminat.

dsc00367

Abaikan lah ye yang tengah-tengah tu. Biasalah tengah minor renovation. Semasa entri ini ditulis dikhabarkan rumah ini telah siap sepenuhnya minor renovation ittew. Kemasukan segera Disember 2008.

Di mana? Menara Sri Jati Setiawangsa. 100 meter ke Giant Setiawangsa, Stesen Minyak Petronas, Mc D, 50 meter sahaja ke Jusco AU (serius).

Berapa bilik? 3 bilik tidur, 2 balkoni, 1 tandas dan 1 yard.

Berapa Sewa? Akan ditentukan kemudian, tunggu….

Berminat? Tinggalkan komen anda.

14 Komen

Filed under Uncategorized

Rokok

Dulu masa aku belajar kat UPM ada senior aku nama dia rokok. Masa belajar semua ada nama samaran.Aku pon ade nama samaran tapi aku tanak bgatu kat sini. pandai-pandai lah korang carik nama samaran aku kat UPM tu. Kalau betul aku belanja makan nasik hehehe.

Oklah aku bukan nak cite pasal senior aku yang nama dia rokok tapi aku nak cite pengalaman aku hisap rokok. Masa alam remaja aku hisap main-main sajer dan mula serius ketika lapas SPM. Apa bila masuk ke IPTA aku mula serius (heavy smoker) pada tahun kedua iaitu pada 1999. ketika itu, habis semua rokok aku rasa dan rokok yang serasi untuk aku ketika itu ialah rokok jenama D kaler merah. Kalau tanya sape-sape hisap rokok diorang tak boleh tukar-tukar jenama. Kejab jenama ni esok tukar jemana lain. Silap haribulan boleh muntah hijau. Pada ketika itu, rokok jenam D 7 batang baru RM 1.50. Rasa setiap kotak rokok adalah berbeza. 7 batang lebih kuat, 10 batang kurang lagi, 14 dan 20 lagi kurang. Ini kerana 7 batang mengandungi tarikan yang kuat untuk membeli lagi selepas itu. Eloklah kerajaan dah hapuskan rokok 7 batang dan 10 batang ini kerana mampu dimiliki oleh budak-budak sekolah. Itu dahulu, sekarang aku bebas 100% dari ketagihan merokok.

Kenapa aku cerita bab rokok ni sebab baru-baru ini dua orang pak sedara sebelah bini aku menerima akibat dari rokok ini. Sorang kena stroke dan sorang lagi by pass jantung akibat merokok ni. Merokok membunuh dalam keadaan perlahan tanpa kita sedari. Kesannya bukan dalam 2 atau 3 tahun tapi pada peringkat umur 60-70 ke atas. Dan apa yang aku nak cerita kat sini kos perubatan kat Malaysia sangat tinggi. Untuk masuk ke wad ICU hospital swasta saja depositnya RM 4 k. Yelah mungkin ada yang mengatakan kenapa pegi swasta GH kan ada. Untuk mendapat rawatan yang rapi dan pakar aku rasa hospital swasta menyediakan keperluan yang terbaik (pandangan aku saja). untuk ketika ini RM 4k depositnya aku rasa bila masa aku nanti mungkin mencapai RM 10k-20k.

Masa bulan ramadan yang lepas selepas berbuka puasa aku ada melihat sepasang suami isteri serta anaknya baru lingkungan 2 tahun rasanya. Selepas berbuka sang isteri mengambil sesuatu dari begnya dan siap mintak lighter dari sang suaminya. Rupanya isterinya ingin melepaskan gian merokok. Aku terfikir bagaimana sewaktu dia mengandungkan anaknya adakah dia hisap rokok? atau berhenti merokok sebab mengandung? tapi kalau semasa dia mengandung dia merokok cukup ngeri untuk membayangkan apa akibat dari perbuatannya itu.

Oklah mungkin masih belum terlambat untuk aku berkongsi macam mana aku boleh berhenti merokok.Aku start hisap rokok tahun 1999 dan berhenti pada pertengahan 2003. memang susah nak berhenti merokok dan aku telah melaluinya dan siapa yang telah berhenti merokok aku ucapkan tahniah.

Ada 2 cara untuk berhenti merokok. satu kaedah yang cepat dan satu lagi kaedah yang lambat sedikit.

Kaedah cepat berhenti merokok

Beli sekotak rokok. Bukak kotak rokok dan ambil kesemua rokok. Hancurkan rokok tersebut dan ambil tembakaunya rendam di dalam air. Setelah rendam dalam setengah jam minum air tembakau tersebut. Dikatakan anda kan mengalami muntah yang teruk. Ini perkara biasa dan muntah tersebut akan mengeluarkan lendir berbentuk TAR rokok yang ada dalam kerongkong. Dikatakan selepas itu anda tidak ada keinginan langsung untuk menghisap rokok (aku tak pernah try cara ni tapi ada orang pernah try dan berkesan).

Cara Slow n Steady

Kalau guna cara ni kena kuat iman. Kena cari geng yang tak kuat merokok. Ok caranya, aku gunakan bulan puasa adalah bulan terbaik untuk berhenti merokok. selepas berbuka jagan sesekali merokok tapi kalau gian jugak cuba lengah-lengahkan. Selalu cuci tangan dengan sabun. tolak permintaan kwan dengan baik jika mereka hurkan rokok. Kena kuat menahan kutukan perbuatan anda berhenti merokok oleh kawan-kawan anda. Buang bekas abu rokok, lighter  di rumah anda. Kalau anda gian lagi cuba amik bau sajer dari rakan anada yang hisap rokok. Akhir sekali berdoa kepada tuhan untuk berjaya berhenti merokok.

Sekarang ini, kerajaan telah melantik klinik-klinik memberikan dos nikotin percuma kepada perokok yang ingin berhenti merokok. Gunakan cara ini sebab masa aku dulu takde benda ni. Mungkin lagi cepat boleh berhenti merokok. 

Semoga anda berjaya berhenti merokok.

14 Komen

Filed under Macam-macam