Buka Puasa hari ke 10

 

Disebabkan blog aemy ada buat entri pasal buka puasa so aku pon nak citer pasal buka puasa hari yang ke-10.Kami berbuka di Cozy House di GE mall Jalan Ampang. Satu perubahan baharu di GE Mall pada tahun ni adalah bile waktu berbuka masuk, deejay akan pasang Azan Maghrib.So semua restoran dalam GE Mall tau dah masuk waktu berbuka.Syabas GE Mall.
Tu la masalahnya kalau aku berbuka kat luar (sangat horor).Penah ade sekali pada tahun lepas aku sms mr duke suh bgtau waktu berbuka.Sangat keji restoran di pasar raya tersebut yang hanya menghidangkan makanan tapi tak bgtau biler waktu berbuka.Hello, aku datang nak makan sebab nak berbuka puasa.Kalau korang tak bagitau biler masuk waktu berbuka tak kan la aku nak tgk je makanan atas meja aku.

Oklah berbalik pada cerita asal pasal berbuka semalam ye,


Ayam masak merah (sebab tengok kat blog aemy semalam ni terliur sudah)


Asparagus masak cili


Sotong goreng butter (sangat sedap)

Tahu telur

Teh O Lemon dengan madu (pasni bole la nyanyi)

Diha with ice cream.Dia sorang je ok habiskan satu mangkuk ais krim tu.

Adik tengah tido, tapi bile org berbuka dia jaga.Terpaksa la makan gilir-gilir.

Aku pon pelik masa bulan puasa ni.Kebanyakan restoran di ibu negara kalau bukan bulan puasa menyediakan menu ala carte tapi pada bulan puasa menyediakan menu buffet.Apa yang aku kesalkan disini, bulan puasa seeloknya diingatkan jangan membazir tetapi restoran-restoran ini berlumba-lumba menarik pelanggan degan menawarkan pakej buffet yang terhebat untuk pelanggan.
Kita pon tahu, banyak mana pon kita bole makan masa berbuka nanti.Sebagai contoh la kan, ade pakej buffet sampai RM 100 ++ sekepala.Sudah tentu pelanggan tersebut akan mengambil makanan yang begitu banyak untuk sesuai dengan harga yang dikeluarkan oleh beliau.
Sudahnya makanan tersebut tak habis atau kita akan makan mana yang kita rasa best sajer.Membazir beb.Penah pada thn2 yang lepas aku berbuka di sebuah restoran arab di jalan Ampang.Pakej yang ditawarkan RM 25 sekepala tapi dah starat beratur ambil makanan sejak pukul 6 petang lagi.restoran ni akan refill sebanyak 2 atau 3 kali sajer pastu takde dah.huhuhu sangat keji ok.
Kalau kita tak nak beratur pada pukul 6 tu alamatnya berbuka dengan air dan buah-buahan sajer.Kat sini aku rasa kagum dengan org2 arab ni.diorg akan amik 2 pinggan nasik penuh (2 pinggan penuh membukit ye) untuk sorang makan dan makanan tersebut habis dimakan takdenya tak habis(kirenya tak membazir).Pastu badan diorg takde la besar, sumer kecik-kecik je tapi nafsu makan diaorg sangat dasyat ok.Lagi satu,diorg ni pengemar kambing 9cam aku jugak ni).  Tu sebab malas nak berbuka stail buffet ni, membazir satu hal,nak amik makanan kena beratur.Tapi kadang-kadang terjebak jugak, maklumla aku ni pon insan biasa hik hik hik.

Nota tambahan : Biler harga minyak nak turun ni, esok aku nak balik kg.

Advertisements

19 Komen

Filed under makan-makan

19 responses to “Buka Puasa hari ke 10

  1. buffet kat umah je lagi sedap… membazir berbuka kat hotel ni, kadang2 terjebak maghrib gajah. Tu yang malas tu.

  2. wahhhhhhh YB.. ini peniruan terang terangan… tp apa2pun, ayam masak merah i lagi sedap… masak sendiri katakan.

    eeemmmm org asing tu ntah keje apa kt sini. tu yg perlu makan byk. kite ni kan bos bos belaka hehehe. makan ckit dh penuh. belum makan disulami air lg.

    amboi diha… tu babah nk mintak ice cream ker? sampai buat muka gitu… jgn kasi aaaaa

    lena diulik mimpi afiq tu… bagus afiq. time berbukalah kena bangun. kan nak bukak posa gak.. apelah babah nie.

    sebaik2nye… buka la pose kt umah. byk faedahnya. spt kate janji2hati, solat pun tk jadi gajah hehehe. makan pon boleh lepak2. kan kan kan 🙂

  3. oooo lupa nk add pasal blog nie… hari ini sudah ada kemajuan… senang nk cari “pintu” hahaha

    cuma mintak YB update ckitla

    1. susun atur ckitlah menu nye. yg utama kena letak kt atas..
    2. template blog nie.. nmpk sgt kekampungan hahaha.. betul kata kwn2 yg lain. hang ni membuktikan diri tu kampung… carilah theme lain.. melambak…

    kalo tk reti.. meh i ajo..

    type kt yahoo search tu “wordpress template” 😉

  4. YB Cheng

    janji2hati – mmg selalu buka kat rumah, tapi lauk dah selalu sgt muak beb.

    aemy – tula ko masak bkn nak bg kat aku, ape salahnya pas masak tu ko drive ke keramat.pastu ko berbuka la dlm kereta.Ye pn aemy dlm penambahbaikan blog i ni, keje byk.Maklumla setting sumer dlm BM.I biasa BI tu kena test satu-satu dl.Tiap2 minggu tukar le nant tema lain eh.aku kena pi meja ko tanya takleh tanya kat cni kang pentadbiran tau

  5. mai yg ada super power

    giler sgt menyelerakan menu2 yg ada kat restoran tu…huhuhuhuhuhuhuhuhu…arghhh!!!nak mkn ape berbuka ni?cehhhh…

    asal yek..setiap kali ko abis satu2 sentence mesti ada ‘ok’ kat belakangnya?…

  6. YB Cheng

    mai – tu gaya penulisan ok.Makan ayam percik pentadbiran bg tadi pehhhhhh menjilat jari sungguh

  7. satu lagi nak komen.. tukar la banner tu.. buat sendiri je pakai fotoshop pon boleh.. hehehe

  8. Alauddin Riayat Syah

    dia boleh ke buat cik liling..sijil tu kot kot le beli je tu.. muehehehe. gwe ingat mau makan kambend

  9. zAs

    ko tlg bgtau mai tu yg dia sbnrnya tak da super power lah, dia keliru tu antara power dgn blur…. mmg lah hujungnya sama huruf “R”.

  10. mai power??? mamai adelaaa 🙂

  11. hahahaha… mamai terus tu

  12. selamat pulang ke kampung. Dun drink and drive.

  13. zAs

    klu org kpg tgk ko semacam je, baik ko blah. kang ada yg kena belasah lak….

  14. Yb.. apesal gambo hang hitam? aritu ok jeeeee

  15. zAs

    ada lah member i ni balik kpg smlm. pagi2 ni sms bgtau begini: “wa kat tesco melaka ni. wah melaka dah maju. rasa macam duduk oversea baru balik malaysia semalam. jetlag pon tak habis lagi.” ni lah dia klu kacang lupakan kulit. melaka pun tak blh nak balik….

  16. zAs

    pastu i balas lah sms dia kata kawan2 suma kutuk dia dlm blog, dan dia reply : “mentang2 la kat cheng ni begitu canggih sampai line internet tak da. ambil kesempatan yer.” hahahahahaha…. suka nyer hati aku. hari tu kutuk wireless broadband i. sekarang amik ubat…. kih kih kih…

  17. hahahahaha… teruknyeeeeeeeeeeeeeee chengggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

  18. YB Cheng

    zAs – aku ingat org jauh kutuk aku.ceh rupanya org dekat jer.bkn ape maklumla bkn selalu blk kg.sbln sekali.tesco melaka aku msk time 2003 skrg bru msk blk so byk la perubahan.i bkn okb cam pentabiran yg ade broadband tu… hanya utk bukak paper je.

    aemy – tah camne leh itam selalu ok je

  19. zAs

    aemy- cheng tu bkn nyer reti sgt pun. berlagak pandai. maklumlah degree beli…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s